Hi ha un poema de Seamus Heaney del llibre North, del 1975, titulat “Singing School”. És un poema complex, dividit en diverses parts, una de les quals es titula “Summer 1969”. Explica l’època en què Heaney es va establir a Madrid. Hi contrasta la tensa “pau” de la dictadura franquista amb la tràgica successió de notícies que arribaven d’Irlanda del Nord.
L’artista de referència en el poema de Heaney és Goya, en el meu és Chillida. L’estiu del 2013 m’ha suggerit aquest poema, rememorant el poema de Heaney, amb la realitat del país basc i la companyia imaginada de Kirmen Uribe, l’interlocutor, lector en qui jo havia pensat.
ESTIU 2013
A Kirmen Uribe         
 
 –
L’ETA esdevé una paràfrasi on sintonitzar Seamus Heaney. Cal entendre que l’abraçada de la boa constrictor no és un exemple d’entendriment existencial. Fora, l’exèrcit de núvols va compactant, a camp obert, una amenaça perpètua. Petits i prescindibles, naveguem els hostes amb el vent en contra. A Donosti, el vent desgasta l’acer de l’“Haizearen Orrazia”, on Eduardo Chillida s’integra a les empremptes dactilars de la pedra. Cap derrota no és definitiva. I davant del semàfor vermell, buscàvem a l’extrem de l’acció un referent per mesurar els llavis del capvespre amb el regust insistent de l’asfalt, en caure ja la barrera de la carn, l’ossada d’una ètica imperturbable que ofereixi respostes concloents. La poesia no resta exempta de responsabilitat. Entre els replecs dels mots, explica que l’enemic no existeix, però ens fa saltar pels aires, de cop, en inflamar-se la sospita del missatge secret que nodreix l’expectativa del conflicte. La sorpresa i la rutina, com un fantasma que mou la bandera de la desconfiança, on la raó, decapitada, podreix el verd per exhalar la boira de Derry, de Bilbao, de Belfast, de Gernika.
Jordi Valls